הגורמים
מחלת חניכיים נגרמת מבנייה של פלאק. פלאק הוא חומר דביק, המכיל חיידקים. חלק מהחיידקים בפלאק אינם מזיקים, אולם חלקם פוגעים בחניכיים. צחצוח שיניים מסיר את הפלאק. הצטברות של הפלאק עלולה לגרום לגירוי של החניכיים, המתבטא באדמומיות, נפיחות, כאב ודימום.
מי נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח דלקת חניכיים?
מחלת חניכיים יכולה לנבוע ממספר סיבות, אולם הסיבה הנפוצה ביותר היא חוסר הגיינה של הפה.
גורמים נוספים המגבירים את הסיכון לפתח בעיות חניכיים הם: עישון, גיל מבוגר, סוכרת, בעיה במערכת החיסון, תזונה לא בריאה ומתח נפשי.
הסימנים
חניכיים בריאות הן ורודות וקשות.
הסימנים ההתחלתיים של דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) כוללים חניכיים אדומות ונפוחות, ודימום לאחר צחצוח או שימוש בחוט דנטלי.
במצב מתקדם יותר של הדלקת (פריודונטיטיס) יש פגיעה בעצם. הסימנים יכולים לכלול ריח רע מהפה, טעם רע, שיניים רופפות וקושי באכילה.
במקרים נדירים יכול להתפתח נמק של העצם בחניכיים.
מתי כדאי לפנות לרופא
מחלת חניכיים יכולה להיות לא מורגשת, ולכן חשוב להיבדק באופן קבוע אצל רופא שיניים. אם בריאות השיניים טובה, ניתן להסתפק בביקורת אחת לשנה או שנתיים, אולם אם יש גורמי סיכון או מחלת חניכיים, יש להיבדק בתדירות גבוהה יותר.
בנוסף, אם יש חשש למצב של דלקת חניכיים, מומלץ לפנות לרופא שיניים.
מניעה
- צחצוח שיניים – הקפדה על צחצוח נכון היא הדרך הטובה ביותר למניעת הצטברות של פלאק. יש להקפיד שהצחצוח יימשך לפחות 2 דקות. יש לצחצח לפחות פעמיים ביום. פעם אחת לפני השינה, ופעם נוספת במהלך היום. ניתן להשתמש במברשת שיניים רגילה או חשמלית. משחת השיניים צריכה להכיל פלואוריד.
- חוט דנטלי - שימוש בחוט דנטלי עוזר אף הוא בשמירה על הגיינת הפה. ניתן להסיר בקלות פלאק שנוצר על ידי צחצוח שיניים וחוט דנטלי. מומלץ להשתמש בחוט דנטלי לפחות פעם אחת ביום, לפני הצחצוח.
- הסרת אבנית - פלאק שלא הוסר מתקשה, והופך לאבנית. האבנית נדבקת לשיניים בצורה יותר הדוקה, ואותה ניתן להסיר רק במרפאה אצל שיננית או רופא שיניים.
- בדיקה תקופתית אצל רופא שיניים.
הטיפול
- במקרים של דלקת קלה, הקפדה על כללי ההגיינה וטיפול להסרת אבנית יכולים לעזור.
- שטיפת פה טיפולית, המכילה את החומר Chlorhexidine, משמשת לטיפול במקרים של דלקת. שימוש ממושך בשטיפה זו עלול לגרום לצביעה של השיניים בצבע חום. יש לצחצח את השיניים, לשטוף את הפה היטב במים, ולאחר מכן לבצע שטיפה עם החומר.
- במקרים של דלקת חמורה, יש לעיתים צורך בטיפול כירורגי.
הטיפים של הרוקחים שלנו
- שטיפת פה בחומר מחטא משלימה את תהליך צחצוח השיניים ועוזרת במניעה של היווצרות הפלאק.
- מברשת שיניים חשמלית אינה יעילה יותר ממברשת רגילה, אולם היא נוחה יותר בשימוש.